29. huhtikuuta 2016

Maatalous tuhosi elämäni

"Enää yksi päivä, sitten nukkumaan."

Varmaankin aika moni on päässyt enemmän tai vähemmän valitettavasti kuulemaan jokusen sanasen tämän hetken villeimmästä Harvest Moonin korvikkeesta, Stardew Valleystä. En itse ainakaan edes ensin juurikaan noteerannut koko peliä. Peli tuli tuikattua hetken mielijohteesta Steamin toivelistalle "jos sitä sitten joskus viitsii"-mielialalla. :D Lypsyhommat ja muut olivat tulleet jo liiankin tutuiksi opiskeluiden ohessa, joten kaikki pelissä tuntui ensin yhdeltä isolta war flashbackilta. Missään nimessä ei tullut kertaakaan mieleen, että tästä vuohenpaijailu- ja peltosimulaattorista tulisi oikeasti irtoamaan näin paljon puoliunettomia öitä ja hirveää addiktoitumista. Maatalous tuhosi elämäni, ja tässä pikku tarina siitä.

Oli synkkä ja myrskyinen yö, kun oletettavasti nimetön isoisä päättikin potkaista tyhjää, jättäen perintönä täysin vakavasti otettavalle sankarillemme pikkiriikkisen maatilanpoikasen Pelican Townin lähettyviltä. Nokkanaamaista ja pikachupaitaista ystäväämme odottivat kuitenkin miljoonat ylikasvaneet nurmikkopläntit, tiheänä kasvavat metsiköt ja somasti edessä olevat kiviröykkiöt. Nollakokemuksella entinen toimistorotta tarttui rohkeasti kirveeseen ja lähti perustamaan maatalousimperiumia. Ja siinähän se taisi kaikki ollakin.

Vaikka alussa olikin vain suo, kuokka ja minä, antoi peli heti tehdä melkein mitä vaan. :D Ikinä ei oo tullut vastaan peliä, jossa oikeasti tekee mieli valittaa kun tekemistä on liikaa. Oli se sitten vihannesten viljelyä, kalastusta, eläintenhoitoa, kaivoksissa heilumista, ihmisiin ystävystymistä, kukkien poimimista tai talon sisustamista, ei ainakaan alussa tunnu aika riittävän millään. Jokainen valitettavan lyhyt päivä kuluu yhtenä nopeana kusluikauksena, eikä kaikkea haluamaansa millään ehdi tehdä - ihmekös pelaamista on niin äärettömän vaikea lopettaa ja työpöytä täyttyy tekemättömistä hommista.

On aivan mieletöntä, miten yhden ihmisen rakentamassa pelissä voi kuitenkin olla näin paljon sisältöä. :D Peli on sievä kuin mikä, ja jo pelkästään kokonaistunnelmasta saa niin paljon irti! On tietty totta, että peli muodostuu paljon rutiinien ympärille eikä ymmärrettävästi sovellu välttämättä niille, joille syvällinen gameplay on tärkeää. Jokainen päivä tuntuu silti vain niin erilaiselta: ensimmäisenä päivänä viljellään, toisena tutustutaan yli kolmeenkymmeneen naapuriin. Neljä vuodenaikaa tuovat myös häivähdyksen tweakkeja (juhlapyhiä, syntymäpäiviä, eri viljelykasveja...), joidenka takia 28 päivän syklit eivät tunnu koskaan täysin samalta. Replay-valuesta en silti uskalla luvata mitään.

Lisähupiahan tulee siitä, ettei mitään ole oikeasti pakko tehdä. Kaupungin pormestari saattaa ensimmäisenä keväänä vähän räpsytellä silmiään jotta lähtisit korjauttamaan kaupungin puolikuollutta Community Centeriä, mutta senkin voi hyvin mielin jättää tekemättä, jos siltä tuntuu. Itse huomasin nauttivani älyttömästi laiturilla kalastamisesta aivan valloittavaa soundtrackia kuunnellessa niin, että ajantaju unohtui ja hahmo pyörtyi onkivapoineen energianpuutteesta. Vähiten iloa tunsin saavani irti kaivoksissa seikkailemisesta, sikäli en niinkään pitänyt vähän tönköstä (vaikkakin muiden kehumasta), onneksi vähäisestä, combatista. Jos tätä haluaisin harrastaa, siirtyisin Terrarian pariin. Mutta hei, ainakin tekemistä löytyy moneen makuun!

Vaikka suuriin bugeihin en vielä muutamakymmentuntisen maatalousurani aikana olekaan törmännyt, löytyy kaipuuta elintasomuutoksille. Ilman jonkin sortin wikiä vieressä on äärettömän hidasta ja turhauttavaa ottaa selvää kyläläisten päivärutiineista, saati sitten näiden suosimista lahjoista. Kyläläisten dialogit alkavat myös hiljalleen kyllästyttää yksitoikkoisuuttaan, ja niiden kuunteleminen oikeasti mielenkiintoisten cutscenejen välissä tippuu helposti alas prioriteettilistalla. Lisäksi tuhannet kerrat on tullut yritettyä kanan lypsämistä (yllättäen huonolla menestyksellä) vähän kehnojen hitboxien takia. Ehkä suurin harmistus kuitenkin kaikista on se, ettei valmista farmia ole juurikaan helppo muuttaa ulkoisesti. Kaikki ikävät ominaisuudet (kuten manuaalisen tallennuksen puuttuminen) ovat onneksi korjattavissa, ja dev ainakin vaikuttaa kovin innokkaalta kuuntelemaan ehdotuksia!

Ylimpänä olevassa kuvassa esiintyy hieman vaiheessa oleva säälittävä (ja niin epäsymmetrinen että sattuu) farmini, joka kirjoitushetkellä viettää tyytyväisenä toisen vuoden loppukesää. :3 Oma kutsumukseni oli lähteä haalimaan mahdollisimman paljon pieniä eläinvauvoja, jotka nopeasti osoittautuivat kalliiksi ylisyöviksi pikkuperkeleiksi. Ruokaa ei tuntunut saavan mistään, talvi oli tulossa ja uuden talon rakennuttaminen oli aivan kesken! Pienen haasteiden jälkeen saatiin kaikki kuitenkin ainakin toistaseksi tasapainoon Mauno-koiran, mustikoiden, työntekoa välttelevän kotivaimon Leahin ja oikean elämän välillä. Tuossa järjestyksessä. Enkä kadu.

Vähän omankin mielenterveyteni ja yöunieni takia toivoisin kaiken hypen olevan täysin takeetonta, ihan vain että saisin siirryttyä rehunkasvatuksesta oikeasti tärkeisiin hommiin... :D Suoraan sanottuna olin (tai olen) niin fiiliksissä koko pelistä, ettei sekavasta tekstistä varmaan saanut sen ansaitsemaa kuvaa! Tarvitsin elämääni rentoa ja rauhoittavaa sivutekemistä, joten toivottavasti kukaan sellaista kaipaava ei ole minä ja melkein skeptisyyttään jätä peliä kokeilematta - paitsi jos ei ole valmis ottamaan riskiä ajankäyttönsä suhteen.

Tykkäättekö itse pelistä tai houkuttelisiko siihen hurahtaminen?

4 kommenttia:

 1. No sehän on sitten hyvinkin realistinen maatalous simulaattori. xD Kaikkee pitäs keretä tekemään mutta loppusissaan ei ehi juuri mitään "tärkeää" tekeen. Mutta joo, ite olen jo nuoresta asti tykännyt Harvest Moon peleistä ja tämä on myös itsellä hankinta listalla jossain vaiheessa. Näiden pelien karkea totuus kun on että ne kans syö sitä oikeeta aikaa kun pitää saaha kanat munimaan kultamunia ennen syksyä, että rahat riittää talveksi rehuun jotta säästyy itse sen viljelyltä. xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jep! Tuntuu ihan hirvittävältä kun ympärillä on vaikka mitä, mut aika ei vaan millään riitä! :D Kuuleman mukaan tää on hyvin hyvin samanlainen kuin Harvest Moonit, eli ehottomasti kokeilemaan jos niistä tykkää.

   Poista
 2. Hei hauska, että kirjotit tästä! Itse törmäsin tähän peliin ensimmäistä kertaa lukiessani Pelaaja -lehteä ja siinä oli pelistä juttua. Ajattelin sitten ostaa pelin, kun ei niin kamalasti kustantanut. Olen pelannut nyt varmaan 3h johon sisältyy yhdellä hahmolla aloittaminen ja sen jälkeen uuden hahmon tekeminen. :D Vielä opittavaa ja ihmeteltävää ja saas nähdä kuinka käy. Kirjoittelen oman blogini puolelle myös juttua tästä sitten joskus, kun olen saanut vähän enemmän pelitunteja pelin parissa ja kerättyä enemmän fiiliksiä pelistä. :D Söpö tämä ainakin on! ^^ Ja kalastaminen on ollut itsellänikin se mitä eniten on tullut tehtyä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, pitäisköhän sitä sit ihan vapun kunniaks käydä hakemassa uusin Pelaaja. :D Tekee mieli kuulla, mitä siellä on tykätty! Ja joo saa tuosta ihan älyttömästi iloa noin halpaan hintaan! Itellä tällä hetkellä 60+ tuntia kellossa, enkä vieläkään oo saanut tehtyä kaikkea haluamaani (esim. community centeriä). :D Ilmeisesti monet saa jopa satoja tuntia katoamaan hujauksessa. Jospa kohta saisi lopetettua...

   Odotellen postausta. ;)

   Poista